Az Időfonal c. produkció a Polgárok Házában

2019.11.18

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület számára megtisztelő , hogy A Polgárok Háza fennállásának 15. évfordulója alkalmából, 2019 november 15-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában Vidnyánszky Attila: Időfonal c. produkcióját nagy sikerrel mutathattuk be. Az előadásban megelevenedtek a kárpátaljai magyar kultúra és történelem jeles eseményei, történetei, mindez a Hrivnák Tünde által tervezett, beregi szőttessel díszített ruhák bemutatásával.

A magyarországi ősbemutatót megtisztelte jelenlétével V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, aki köszöntőjében a hungarikum törvény nemzetegyesítő szerepéről, a kormány nemzetpolitikájáról valamint a hagyományaink megtartó erejéről beszélt. Többek között kiemelte, hogy a mai korban a tradicionális nemi szerepek eltűnőben vannak, a néptánc, vagy a húsvéti locsolkodás hagyománya viszont egyértelműen kijelöli számunkra az utat, amin tovább kell haladnunk.

Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a Polgárok Házának tiszteletbeli elnöke, beszédében hangsúlyozta, hogy az intézmény immár 15 éve végzi a közösségi, kulturális és oktatási feladatok ellátását , korszerű épületével a polgári körök, civil szerveződések rendelkezésére áll. A Polgárok Háza, a magyar értékek kincsestára. Felavatása óta vállalja a határon túli magyar kultúra, művészet és a hagyományok ápolását, missziója a magyar örökség megőrzése.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke, Molnár Eleonóra beszámolt a szervezet értékfeltáró munkájáról. Kiemelte, hogy élővé kell tenni értékeinket és hagyományainkat. Ennek a célnak megfelelően került kidolgozásra a Kárpátalja Kincsei című programsorozat, amelynek része a gyönyörű és elegáns BY ME Treasure kollekció, Perl János Kárpátalja Kincseit bemutató művészi fotósorozata, illetve a nagy sikernek örvendő Időfonal című színpadi produkció. Az egyesület számára kiemelten fontos a kárpátaljai értékek népszerűsítése a mai kor elvárásaihoz igazodva.

Az est folyamán a közönség egy kis ízelítőt kaphatott a kárpátaljai értékekből és megkóstolhatta a salánki csöröge fánkot is.