A táncházmozgalom februári sikereit csak az ukrajnai válság fékezte le

2014.02.28

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület januárban táncházmozgalmat indított, mely a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári járások községeit célozta meg. A táncházak szervezésében - a Népfőiskola mellett - a községekben működő KMKSZ-alapszervezetek is tevékeny részt vállaltak. "Az elmúlt egy hónap alatt a különböző generációk felé értékeket közvetítő, családbarát mozgalom minde­nütt nagyon sikeresnek bizonyult - tudtuk meg Molnár Eleonórától, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökétől -, hiszen amellett, hogy a közönséget táncra késztette, lehetőséget teremtett a magyar néptánckultúra elemeinek, valamint a tehetséges kárpátaljai népzenészeknek, illetve néptáncosoknak a bemutatására is."

Maga a mozgalom a januári kedvcsináló turné után februárban nagy lendülettel bontakozott ki. A hónap első táncházi alkalmára február 9-én, a Csapi 2. Sz. Középiskolában került sor. Az alkalmon a kisdobronyi Torma István tánctanár sok egyéb mellett szatmári és magyarbődi táncokat oktatott az érdeklődőknek, amihez zenésztársai - Torma Gergő (harmonika), Ignácz Krisztián (nagybőgő) és Bíró Anikó (prímás) - húzták a talpalávalót. A csapat tagjai mindössze fél éve vannak együtt, és a Népfőiskola mozgalmában eddig a csapi táncház révén vállaltak részt.

Csapon jelen volt Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke is, aki örömtelinek nevezte, hogy társadalmi igény van a táncházra.

A mozgalomban szerepet vállalt csoportok közül - megalakulását tekintve - legfiatalabbnak a 2013 áprilisában, Ungváron alakult Csipkés Együttes számít. Céljuk, hogy Kárpátalján tovább ápolják a magyar népi kultúrát és táncházmozgalmat. Mottójuk: "Vissza a gyökerekhez." Az együttes tagjai: Váradi Enikő csoportvezető (ének, tánc), Jakab István csoportvezető (tánc), Varga Katalin (ének), Molnár István (hegedű, ének), Jurisinec Martin (harmonika), Galgóczy Martin (hegedű, ének), Ignácz Krisztián (nagybőgő, ének). Az együttes sajátossága, hogy tagjai Kárpátalja több településéről (Visk, Tiszabökény, Bátyú, Beregszász, Téglás, Gálocs és Ungvár) verbuválódtak.

A formáció első fellépésére a táncházmozgalom keretein belül február 14-én Barkaszón, a helyi középiskolában került sor. Az együttes egyik egyedi sajátossága, hogy a táncház során előadott táncokat mindig a közönséghez igazítják: ha a fiatalabbak vannak többen, pörgősebb, míg ha idősebbek képviselik a közönséget, lassúbb táncokat tanítanak. Így volt ez Barkaszón is: a helyiek elsőként egy szatmári tánc elemeit leshették el Váradi Enikőtől és partnerétől, de volt az est folyamán magyarbődi tánc is. A bemutatott táncokat lépésről lépésre a közönséggel is begyakoroltatták, s a munka eredményességét látva, nem fukarkodtak a dicsérő szavakkal sem. Egy-egy tánc közé rövid pihenőt is beiktattak, s ezek alkalmával népdalokat tanítottak: ebben az együttes énekesnője, Varga Katalin vállalt oroszlánrészt.

Az eseményen jelen volt Bimba Éva, a szervezésben szerepet vállalt barkaszói KMKSZ-alapszervezet elnöke, aki elégedetten nyilatkozott a tapasztalatokról. "Mindenképpen egy nagyon jó, kulturálisan igen értékes elemeket hordozó eseménynek lehettünk most a részesei: a jelenlévők nagyon élvezték a táncház minden percét. Különösen öröm volt látni a gyerekek aktivitását. A barkaszóiak nevében ezért köszönöm a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületnek a programot: kis és viszonylag elzárt településről lévén szó, a táncház felüdítette közösségünk életét. Reméljük, hogy ennek lesz folytatása is."

A "csipkések" február 15-én nagysikerű táncházat tartottak még Gálocsban, február 16-án pedig a téglási kultúrházban. Molnár Eleonóra elnök asszony megnyitójában köszönetét fejezte ki a szürtei és a téglási KMKSZ-alapszervezeteknek, valamint Ignácz Máriának, a téglási kultúrház vezetőjének azért, hogy részt vettek a szervezésben. A vasárnap délután kezdődött farsangi mulatság és az azt követő táncház késő estig tartott mintegy kétszáz fő részvételével.

A Csipkés Együttes február 17-én Palágykomorócra is ellátogatott, ahol a helyi általános iskola tornatermében táncoltatták meg a nagyérdeműt. Az érdeklődőket Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke és Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte. Farsang lévén a tánc szüneteiben fánkkal és cukros kukoricával kínálták a jelenlévőket. Egy-egy tánc közé rövid pihenőt is beiktattak, s ekkor Varga Katalintól, a csapat énekesétől népdalokat lehetett tanulni.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület táncházmozgalmában részt vállalt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) előadója, Szilágyi László is feleségével, Gabriellával. Szilágyi Lászlótól nem idegen a néptánc és a táncház, hiszen egyebek mellett a KMF szerdai táncházalkalmait vezeti. Február 16-án a házaspár Benében, a faluházban (ahol a házigazda a KMKSZ helyi alapszervezete volt) mozgatta meg a gyümölcsészetéről híres település érdeklődőit, sárközi ugróst, valamint moldvai körtáncokat mutatva-tanítva. Az alkalmon énektanításra, Szilágyi Gabriella révén pedig népi játékok oktatására is sor került.

Molnár Eleonóra lapunknak elmondta, hogy a tervek szerint februárban Nagybégányban, Nagypaládon, Orosziban és Salánkon is táncházakat szerveztek volna, az Ukrajnában kialakult politikai fejlemények miatt azonban azokat későbbi időpontra halasztották. A nagyböjti időszakra való tekintettel márciusban sem szerveznek táncházakat: a mozgalmat húsvét után kívánják folytatni, amennyiben addigra az ukrajnai politikai helyzet is konszolidálódik.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület várja mindazok jelentkezését, akiknek van igényük egy, a településükön szervezendő táncházra.

F.Zs.

https://karpataljalap.net/2014/02/27/tanchazmozgalom-februari-sikereit-csak-az-ukrajnai-valsag-fekezte-le