A magyar íj Tiszapéterfalván és Beregrákoson

2017.09.08

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület által lebonyolított "Értekösvényen járni jó" vetélkedő két legjobb csapata, nem akármilyen különdíjjal térhetett haza az Országházban megrendezésre került Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedőről.

A Magyar Íj Alapítvány jóvoltából a Tiszapéterfalvi Református Líceum és a Beregrákosi Általános Iskola diákjai ismeretterjesztő előadást láthattak a IX-XI. századi magyar íjról.
A bemutatón az érdeklődők megtudhatták, hogyan lett a Magyar Íj Hungarikum.

A magyar íj szimbólum. Elválaszthatatlanul kötődik a Kárpát-medencében letelepedett elődeink életmódjához. Volt idő, amikor ezt a fegyvert mindenki másnál jobban, eredményesebben használtuk akár vadászaton, akár harcban. Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy nemzetünk megmaradását köszönhetjük ,,neki".

A nemzetközi hagyományőrzésben és a világ íjkészítőinek körében kiemelt rangja van a magyar íjnak, ezért is fontos, hogy a gyerekek határon innen és túl megismerkedhessenek az elmélyült kutatómunkát és alapos felkészültséget igénylő íjkészítő kézművességgel.

Az elméleti oktatás alatt a IX-XI. századi magyar íj készítésével és használatával kapcsolatos relikviákat is megtekinthették és a kezükbe vehették a tanulók, majd a számukra legérdekesebb része következett a bemutatónak. Gyakorló íjjal célba lőhettek az épület mellett felállított gyakorló terepen.

A résztvevők nevében ezúton is köszönet illeti a Magyar Íj Alapítvány aktív tagjait a sok új ismeretért és élményért.