A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület pályázatot hirdet 12–17 éves gyermekek számára

2014.03.21

A pályázat célja: a magyar tannyelvű oktatási intézményekben tanuló gyermekek nemzeti öntudatának erősítése. A Kárpátaljai Értéktár - a települési, tájegységi, megyei nemzeti értékeink - megismertetése és népszerűsítése.

A pályázók köre: Kárpátalján magyar tannyelvű oktatási intézményekbe járó 12-17 éves gyermekek, akik rendelkeznek útlevéllel, melynek érvényessége 2014. augusztus 5-ig nem jár le.

Pályázni lehet: min. 3 oldalas dolgozattal, (A4-es formátum, Times New Roman betűtípus, 12 pontos betűméret, másfeles sorköz), mely a Hungarikum mozgalom szellemiségében íródott, vagy a Kárpátaljai Értéktárhoz hozzájárul bármely települési értéket megjelenítő fotóval, rövid filmmel, hanganyaggal. Számítógép használatának hiányában elfogadjuk az olvasható kézírást is.

A pályázatra benyújtott pályamunkában kérjük feltüntetni a gyűjtő adatait (név, elérhetőség: postai és e-mail cím), a gyűjtés helyét, idejét, az adatközlő(k) nevét, korát, születési helyét, jelenlegi lakhelyét .

A HUNGARIKUM: megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon.

Választható témakörök:

1. Vidékünk néprajzi értékei

a) kárpátaljai magyar népmesék, népdalok és mondák gyűjtése, mesemondók, nótafák felkutatása, bemutatása

b) gyermekfolklór (mondókák, kiszámolók, nyelvtörők, találós kérdések stb.)

c) népzene: kárpátaljai népzenészek és néptánccsoportok bemutatása

d) kárpátaljai kézművesség jellegzetességei pl.: kosárfonás, csizmadiaság, fazekasság, kádárság, bognárság, kötélverés, fafaragás, mézeskalács-készítés, szövés-fonás stb.

e) népi munkaeszközök, építészeti megoldások, bútorok

f) népi díszítőművészet

g) népi hitvilág

h) magyar népszokások, jeles napok (ünnepek)

i) egyes települések hagyományos viseletének bemutatása

j) gasztronómia: kárpátaljai jellegzetes ételek, italok és azok elkészítésének fortélyai, receptjei

k) néprajzi magánygyűjtemények, gyűjtők bemutatása

2. Épített környezet: templom, kastély, vár, múzeum bemutatása

3. Egyéb: saját település értékeinek bemutatása

A legjobb 50 pályamunkát készítő tanuló egy csoportos magyarországi utazáson vehet részt a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében. 2014. július 9-17. között elutazhatnak a Lakiteleki Népfőiskolára, ahol kézműves-foglalkozással, úszással, néptánccal, az Érték témában szakmai előadásokkal színesített szabadidős programon vehetnek részt.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket és a pályázatokat e-mailen a következő címre várjuk: karpataljai.nepfoiskola@gmail.com

Postán: 89432 Szürte, Rákóczi út 104.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. június 1.