A Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely tagjai lelkesen folytatják munkájukat

2023.08.02

A Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely tagjai elkötelezett és lelkes munkával folytatják tevékenységüket, készítve a csodálatos autentikus kárpátaljai keresztszemes mintával díszített darabokat. Ez a hagyományos kézimunka nemcsak a régió gazdag kulturális örökségét tükrözi, hanem a műhely tagjai számára is fontos szerepet játszik az identitás megőrzésében és az örökség átörökítésében.

A Kárpátalján  élő emberek történelmi hagyományai és sokszínű szokásai közül kiemelkedik a hímzés művészete. A hímzőműhely tagjai, Szuperné Bohus Judit,  háromszoros Gránátalma-díjas hímző népi iparművész vezetésével, odafigyelnek a hagyományos minták megőrzésére, miközben egyedi és modern elemekkel is gazdagítják az alkotásaikat.

A hímzők rendkívül elkötelezettek a munkájuk iránt. Számos órát töltenek a keresztszemes varrással és az aprólékos részletek kidolgozásával. Az ilyen típusú kézimunkák nemcsak türelmet és odaadást igényelnek, hanem egyfajta művészi érzéket is, amely megtestesíti az alkotók egyedi személyiségét és stílusát.

Az autentikus kárpátaljai minták készítése kihívás elé állítja a műhelyek tagjait, de az eredmény csodálatra méltó. A  minták finom kidolgozása lenyűgözővé teszi a kész darabokat. Ezek a hímzések nemcsak díszítőelemek, hanem akár az emberek mindennapi életében is felhasználhatóak. Hordható ruhákon, kiegészítőkön, háztartási textileken és még sok más tárgyon.

A kárpátaljai hímzőműhely tagjai, az ukrajnai nehéz helyzet ellenére is kitartanak a kézműves tevékenység mellett. Az ő munkájuk nemcsak szépséget hoz a világba, hanem egy kis szeletet ad a kárpátaljai kultúrából is. Ezen értékes hagyomány megőrzése és támogatása nemcsak a kézművesség, hanem az identitás megőrzésének is kulcsa.