A Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely második találkozója

2021.11.20

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület szervezésében 2021 októberében megalakult a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely. A mai kor követelményeinek megfelelő kézműves termékcsalád elkészítésén dolgozunk. Célunk, hogy a kárpátaljai mintákra épülő termékékekkel megismertessük és népszerűsítsük vidékünk autentikus népművészeti motívumait, valamint megőrizzük a helyi hímző kultúra egyéni sajátosságait.

2021 november 20-án a KMKSZ Ungvári Járási Szervezetének rendezvénytermében immár második alkalommal került sor az egyesület találkozójára, melynek tagjai igazi közösséggé kovácsolódtak. Összeköti őket a hagyományok tisztelete és a népi kézműves kultúra szeretete.

A mostani foglalkozásra mindenki elhozta a saját maga által készített népművészeti tárgyat. Szebbnél szebb, minőségi alkotásokat láthattunk. Elkészült több telefontok, tarisznya, díszpárna, készülnek a függönyök, terítők, asztali futók. A kárpátaljai nagydobronyi mintakincs számos féleképpen variálható, megújítható, korlátlan lehetőséget rejt magában. Fontos számunkra, hogy a régről ránk maradt technikákat, használható módon vigyük bele a kézműves termékcsalád készítésébe. A mai emberek által használt tárgyakat készítsünk, ezzel megőrizve egy darabot a múltból.

Az összejövetel során mindenki megkapta a következő feladatot, amelyhez kiszabtuk a megfelelő mennyiségű vásznat és fonalat. Így el is kezdődhetett a hímzés. Hasznos tanácsokkal, ötletekkel láttuk el egymást. Munkánkba online bekapcsolódott Szuperné Bohus Judit (Gránátalma-díjas népi iparművész hímző és csipkeverő), aki instruktálta a jelenlevőket, segítve ezzel munkánkat, hogy egyre jobban, egyre hatékonyabban tudjunk együtt dolgozni.

Találkozónk során hasznos, érdekes, értékes tevékenységeket végeztünk. Jó volt együtt lenni, hiszen mindenki számára fontos a közösségi együttlét, a közös alkotás öröme. Jó az, hogy tartozhatunk valahova, tartozhatunk egy hasonló érdeklődési körű közösséghez, tartozhatunk egy nemzethez.

A programot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.