A BY ME Treasure ruhakollekció a nagydobronyi keresztszemes hímzéssel bővült

2020.10.10

A kárpátaljai beregi szőttessel díszített, gyönyörű és elegáns BY ME Treasure kollekció most az eredeti nagydobronyi keresztszemes hímzés motívumvilágával bővült. Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező a kárpátaljai magyar alkotókkal újra összefogva megalkotta ezt a kollekciót is.

Kárpátalja kincsei nevet viseli az a programsorozat, amellyel a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület innovatív módon mutatja be a helyi értékeket. Ennek keretében jött létre a Vidnyánszky Attila rendezte színpadi produkció, az Időfonal, valamint létrejött az a csodás ruhakollekció, amelyet beregi szőttes ékesít.

Az idei évben tematikusan Nagydobronyon van a hangsúly. A község egyedülálló módon őrizte meg a népviseletét, a szokásait és a hagyományos munkatevékenységeket. Olyan különleges szellemi és kulturális örökség ez, amely nemcsak Kárpátalján, a Kárpát-medencében, de a nagyvilágban is a figyelem felkeltésére alkalmas.

A ruhákat a kiváló minőségű alapanyagok, aprólékos kézimunka és az egyedi anyagtársítások jellemzik. Az új és egyedi kollekciót klasszikus vonalvezetésű piros, fehér, kék és fekete ruhák alkotják, amelyeken a nagydobronyi keresztszemes hímzés hagyományos kék-piros mintakincseit is láthatjuk.

A nagydobronyiak a múlt század elején palócos motívumokat hímeztek, kék és piros színt használtak, viszont a változatos mintákat az idő folyamán más színekkel is gazdagították. Ebből is láthatjuk, hogy bár értékeink állandóak, de folyamatosan megújulnak. Nagyon fontos az, hogy a következő generációnak is átadjuk ezt az eredeti motívum világot. A divat egy jó eszköz erre, a segítségével a 21. századi fiatalok visszatérhetnek a gyökerekhez, szívesen elfogadják és viselik az örökül hagyott értékeket.

A fotósorozat modellje Szűcs Nelli, kárpátaljai származású magyar színművésznő, a Nemzeti Színház elismert, Jászai Mari díjas színművésze, Magyarország érdemes művésze.

A hímzések eredetiségét Őr Hidi Ágnes hagyományőrző garantálja.

Photo: PERL Creative