A BY ME Kárpátalján

2017.12.18

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) meghívására Kárpátalján mutatta be több kollekciójának darabjait Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező, a BY ME megálmodója A múlt kincsei, a jövő csodája mottóval.

A BY ME ruhadarabjaiban a mai trendek és a kiváló minőség olvad össze a hagyományokkal. Az egyedi darabokban a népi minták egyesülnek a modern és elegáns divattal, s erről a múlt hétvégén az ungvári Hotel Old Continental-ban megrendezett bemutató résztvevői is meggyőződhettek.

Molnár Eleonóra, a KNE elnöke a bemutatón mondott köszöntőjében hangsúlyozta: különösen fontos, hogy Hrivnák Tünde kollekciójában eredeti magyar hímzések jelennek meg, mert "a régi hagyományok és szokások ebben a formában ma is büszkén viselhetővé válnak és kommunikálnak", ez pedig egyfajta táplálék a magyar léleknek.

Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja Mátrai Márta magyar jogász, politikus, korábbi országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Háznagy asszonya köszöntőjét tolmácsolta. Ahogy a köszöntőben elhangzott: vannak színek, formák, motívumok, melyek közel állnak a magyarok szívéhez, ugyanakkor éppen ilyen szívet melengető nekünk magyar nyelven írni, olvasni, tanulni és beszélgetni is". A népművészet, melyet a magyarság nemzedékről nemzedékre alkotott, formált, múltunk kincsei közé tartozik, s hasonló értéke a magyar nemzetnek a megmaradás makacs akarása és képessége is. Az 500 éve történt reformáció arról is szól, hogy "a saját életünkhöz igazítjuk a megfáradt időt, őrizzük a régit, mégis újszerűen éljük napjainkat".

A bemutatón a Reformáció 500, a 115 éves Halasi csipkével díszített kollekció, a Matyó és a Spicy kollekciók őszi-téli darabjai, valamint matyó mintával díszített estélyi ruhák is bemutatásra kerültek. Ezek különlegességeit Tarpai Viktória, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésznője ismertette, aki erre az estére maga is a BY ME Spicy kollekciójának egyik darabját viselte.

A bemutató hangulatát a Fricska táncegyüttes tette még pörgősebbé. A Fricskás fiúk 2015-ben a Britain's got talent tehetségkutató műsorral robbantak be a köztudatba, stílusukat pedig a BY ME-hez hasonlóan a hagyományos és a modern elemek ötvözése, újragondolása teszi különlegessé.

Mátrai Márta köszöntője

Ungvár,2017. december 9.

Kedves Barátaim!

Nagy örömmel jöttem ide Kárpátaljára köszönteni a magyar lelemény és alkotás legújabb bemutatkozását.

Engedjék meg, hogy elsőként átadjam Önöknek Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének üdvözletét.

A mai rendezvény címe is így szólt, "A múlt kincsei". Ez nekünk az anyanyelvünk is, kivételes kincs, amit nem lehet veszni hagyni. A címben ezt követi: "Jövő csodája", ami annyit jelent, hogy ezen a nyelven a jövőben nagyszerűen lehet majd boldogulni, dolgozni, kutatni, megismerni a nagyvilágot.

Ugyan a jövő csodáiról beszélünk, de a jelennek is van egy nagy csodája, hogy a magyar nép még itt van, túlélt minden megrázkódtatást, talpra állt kétségbeejtő évek, elnyomó rendszerek kártétele után, és ahogy meg tudom ma ítélni, elég szilárdan áll a lábán ahhoz, hogy jövője felől se kételkedjünk.

A múlt kincsei évszázadokon keresztül megőrzött részei a magyar hagyománynak, ezt az öltözködésben népművészetnek is nevezik, mindannak amit nemzedékről nemzedékre alkottunk, formáltunk a saját ízlésünk szerint. Én hiszek abban, hogy ez egy lehetőség a szép, új hagyományok megteremtésében.

Ha van "hungarikum", akkor ez a folytonosság, a megmaradás makacs akarása/képessége mindenképpen az. Magyarország több mint egy évezrede ott van, ahol régen is volt. A magyar kultúra évezrede alakul és alkalmazkodik a mi ízlésvilágunkhoz, és a jövő viselete még egy ezredévig ezt képes lesz megőrizni, megtartani.

Vannak olyan színek, formák, minták, viselet, amelyek a magyarokhoz közel állnak, szívüket melegséggel töltik el, Ilyenek a Kalocsai vagy Matyó hímzés, a Halasi csipke, de éppen ilyen szívet melengető nekünk magyar nyelven írni, olvasni, tanulni és beszélgetni is. Miért kellene erről lemondani? Miért kellene nekünk, szívünknek ezt az örömét eldobni valamilyen érthetetlen követelés érdekében? Kedves barátaim, félúton vagyunk, de a jövőnek dolgozunk, tegyük hát ezt olyan mély szorgalommal, ahogy a régmúlt kincseit elődeink számunkra megőrizték.

Most a reformáció évfordulóján, melynek éppen 500. évét ünnepeljük arról is szól, hogy a saját életünkhöz igazítjuk a megfáradt időt, őrizzük a régit, mégis újszerűen éljük napjainkat. Ez a kettős képesség segít bennünket abban, hogy nehogy leragadjunk a régmúltban, és elkerüljük, hogy becsapjon bennünket a modernnek hirdetett idő.

Merítsenek bátran a hagyományból, a megőrzött hitből, ízlésből, nyelvi gazdagságból, életszemléletből, mert ez a bennünket összetartó közös jövő ígérete.

Kívánok további sikereket, alkotó gazdagságot, itthon és szerte a nagyvilágban. Meg akarjuk hódítani a nagyvilágot, és nem szabad ennél kevesebbre vállalkozni.

Jó munkát, kitartást hozzá, a hagyományok ízléses átörökítését, és további sikereket kívánok Önöknek.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!