Kukóleves

A csapi ételkülönlegességek egyike a kukóleves. A kukó nem más, mint a kifújt tojáshéj, melybe lisztből, rizsből, szalonnából és tojásból készült fűszerezett tölteléket tesznek.

Hozzávalók:

Liszt, disznózsír, rizs, hagyma, tojás, tojáshéj (kukó), petrezselyemzöld, só, bors, delikát.

Előkészítés: Ha kukólevest szeretnénk készíteni, érdemes a tojáshéjat előkészíteni, oly módon, hogy a tetejét körbe kopogtatjuk kés nyelével, s így öntjük ki belőle a tojást, majd a tojáshéjat gondosan megmossuk és kiszárítjuk.

Elkészítés:

A hagymát kis kockákra vágjuk és megdinszteljük a zsíron. Megfőzzük a rizst, leszűrjük, és a hagymát hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a vágott petrezselyemzöldet és a nyers tojást. Az előre elkészített tojáshéjakat megtöltjük a masszával, de nem teljesen tele, hogy ki ne főjön. Vékony rántást készítünk a zsírral és a liszttel, amit felengedünk vízzel, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, delikáttal, azaz "rántilevest" készítünk. Ha felfőtt, beleeresztjük a kukókat, 10-15 perc alatt készre főzzük. Forrón tálaljuk, személyenként 2-3 kukót adunk. Nagyon egyszerű, de mégis finom és tápláló étel.