Kőrösmezői fatemplom

A Rahói járásban, Rahótól 35 kilométerre fekszik Kőrösmező, melynek első említése 1555-ből való.

A település legfőbb nevezetessége a központtól két kilométerre található "Sztrukovszka" fatemplom, melyet 1824-ben emeltek a helyi görögkatolikusok. A hucul stílusú istenházát ma a görögkatolikusok és a pravoszlávok közösen használják. Értékes a XVII. századból származó ikonosztázionja.

Az Úr felmagasztalása titulusú templomhoz egy legenda is fűződik:

"Történt egyszer, hogy egy Sztruk Iván nevezetű hucul pásztor messze fenn a havasokban legeltette nyáját. A tél váratlanul köszöntött rá. Birkáit a mai templom helyén magukra hagyva és magát a kegyetlen tél elől menekítve, egy közeli településen keresett téli menedéket. A tél elmúltával elment megnézni maradt-e életben birkája. Legnagyobb meglepetésére minden báránya élt, sőt minden anyajuh mellett egy kis gödölyét is talált. Hálát adva Istennek ezen a helyen templomot épített. A templom körül pedig létrejött a település."

A templomban egykor egy Szent István királyt ábrázoló zászlót is őriztek, ezt azonban 2008-ban ellopták, s azóta sem került elő.

A templomhoz fa harangtorony is tartozik, melyet 1813-ban emeltek. Öt harang is lakik benne, ám a legnagyobb harangját csodatévő harangként tartják számon a helyiek. Szerintük ha egy bajba jutott család egyik nő tagja éjjel tizenkét órakor meztelenül imádkozik a harang alatt, akkor elhárul a baj a családról.

Az UNESCO 2013-ban a kulturális világörökség részévé nyilvánította a kőrösmezői fatemplomot.

Forrás:

https://karpatalja.ma/sorozatok/karpatalja-anno/karpatalja-anno-a-korosmezoi-sztrukovszka-templombol-ellopott-szent-istvan-zaszlo/