Kolodko Mihály szobrászművész miniszobrai

Ungvár, Budapest vagy éppen Vác utcáit járva gyakran találkozhatunk olyan miniszobrokkal, melyek egy-egy híres személyt, tárgyat mutatnak be. Alkotójuk az ungvári születésű szobrászművész, Kolodkó Mihály.

A szobrászművész 1978-ban látta meg a napvilágot. Az Ungvári Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskola befejezése után a Lembergi Művészeti Akadémia szobrász szakán szerzett diplomát 2002-ben. Ugyan monumentális szobrászatot tanult, végül mégis a miniszobrokban találta meg önkifejezésének lehetőségét. Első apró alkotásai szülővárosában, az Ung-parti korláton kerültek bemutatásra. Az erre sétálók Csontváry Kosztka Tivadar, John Lennon, a Mikulás alakjával is találkozhatnak. A kis méretű szobrok elkészítése onnan eredt, hogy a nagy méretben készülő szobrokat is először kis méretben kell elkészíteni. A művésznek nem mindig volt tervei megvalósításához megrendelője, és így anyagi fedezet híján, hogy ötletei ne vesszenek el, elkészítette őket kicsiben. A gerillaszobrászat - a műtárgyak kihelyezéséhez sokszor ugyanis nem kérnek engedélyt - ismert képviselőjévé vált Kolodkó 2017-ben átköltözött Magyarországra, Budapestre. Itt először a meséből jól ismert Főkukac szobrát készítette el.

Azóta megformálta a többi között a bicikliző Herzl Tivadart, Seress Rezsőt, a búvárt, Rejtő Jenő 12 karátos autóját, Mekk Eleket, Noé bárkáját, a Szabadság Szobrot, Brekit, a Rubik-kockát stb.

Néhány művét ellátja saját szignójával is, ilyen például az ungvári Roskovics Ignác szobor, ahol az egész alakos alkotás jobb kezében tartott ceruzán található meg a szignó.