Kárpáti Bioszféra Rezervátum 

és a Fehér-Tisza forrása


A 26 km hosszú Fehér-Tisza a Fekete-Tisza baloldali mellékfolyója az észak-keleti Kárpátokban. Az Asztag-hegy nyugati oldalában, az erdősáv felső határán, 1400 méteres magasságban egy szikla üregéből ered az a forrás, amelyet 2000 októberében a szegedi GEO - ENVIRON Környezetvédelmi Egyesület és a rahói Kárpáti Bioszféra Rezervátum kutatóinak csoportja a Fehér-Tisza forrásaként megjelölt.

Az üregből a forrás vizét egy fából készült csurgatóvályú emeli ki és teszi jelképesen a Fehér-Tisza eredetévé, amit a sziklaüregtől jobbra egy kétnyelvű, ukrán-magyar tábla is rögzít. A forráshely sokkal kevesebb figyelmet kap, mint a Fekete-ág eredete, tekintve, hogy az utóbbit tekintik a Tisza folyam kezdetének. A Fehér-ág eredete nehezebben közelíthető meg, gyéren látogatott. A két Tisza Rahónál egyesül.

A Kárpáti Bioszféra Rezervátum Kárpátalja legjelentősebb természetvédelmi objektuma, amely az 1978-ban alapított Kárpáti Állami Védett Terület átminősítése révén jött létre 1993-ban. A rezervátumot 1997-ben és 2002-ben az Európa Tanács Európa Diplomával tüntette ki. Területe jelenleg 53 630,0 hektárra. A rezervátum nyolc területi egységből áll, ebből 4 a Tisza völgyében helyezkedik el. Adminisztrációs központja Rahón található. A rezervátum területének nagyobb részét, 44,1 ezer hektárt erdő borít, ez az összterület 82, 2 %-át teszi ki. Megközelítőleg 5000 hektáron szubalpesi és alpesi rétek húzódnak. A területen 2865 növényfaj található ebből 8 Európai Vörös Listás faj, 112 faj szerepel Ukrajna Vörös Könyvében. A 2442 állatfaj közül 23 Európai Vörös Listás és 82 faj szerepel Ukrajna Vörös Könyvében.

A védett állatok közé tartozik: kárpáti hiúz, nyírfajd, vidra, fekete gólya

A védett növények közé tartozik: keskeny levelű nárcisz, máramarosi búzavirág, medvehagyma