Kárpátaljai Vőfélytalálkozó

Kárpátalján még ma is nagy hagyománya van a vőfélyek vezette lakodalmaknak. Igaz, a lakodalmi mulatságokat már csak nagyon ritka esetben tartják háznál, sátorosan, többnyire éttermekben rendezik meg. A vőfélyek szerepe azonban töretlen ezeken az alkalmakon. Ma már előszeretettel hívják őket ceremóniamesternek, s a feladatuk is egyre inkább eltolódik a násznép szórakoztatása felé, azért bőven maradt még a régi szokásokból, vicces rigmusokból és lakodalmas versekből is.

A vőfélykedés mesterségét gyakorolja a szalókai Bacskai Béla is, aki 2009-ben szervezett először vőfélytalálkozót Szalókán azzal a céllal, hogy népszerűsítse a hagyományos lakodalmi szokásokat, s bemutassa, továbbá megőrizze a vőfélyverseket. A találkozó olyan jól sikerült, hogy azóta - Kárpátalja négy járásában más-más településen - évente megrendezik a programot.

A kárpátaljai résztvevők mellett felvidéki, vajdasági, magyarországi vőfélyek is érkeztek már a rendezvényre. Van, aki minden évben visszatér a programra. Jelentkezési korhatár nincs.

A találkozón többnyire eljátszanak egy hagyományos lakodalmat, annak minden régi szokásával, emellett kis- és nagyvőfélyek verselnek és táncmulatságot tartanak.

Lukács Dénes a Heves megyei Boldog község palóc lakodalmas hagyományait élteti tovább. A magyar lakodalmakat így látja: "Azt látom, járva a Kárpát-medencében, hogy vannak bizonyos szövegmotívumok vagy inkább komplett sorok, amelyeket itt is hallottam, de mi is mondjuk, akárcsak a Kiskunságban vagy Zalában. Túl ezen a magyar lagzi narratívája szerintem egyedülálló módon egységes mindenütt, ahol magyar közösségek élnek. Arról szól a lakodalom, hogy egy lányból hogy lesz rögtön férjes asszony, amivel együtt megváltozik a közösségen belüli státusza is. A lagzi egyes állomásai, a kikérés, a búcsúztatás, az esketés, a menyasszony- és menyecsketánc az egész Kárpát-medencében ugyanaz. Nincs Európában még egy ilyen egybefüggő nyelvterület, ahol ennyire egységesek lennének a lakodalmi szokások. Az egyes tájegységek erre húzzák rá a saját kulturális mázukat, de a váz mindenütt ugyanaz."