Kárpátaljai Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az ungvári vár szomszédságában, a népi nyelven Boszorkánygödörnek nevezett területen alakították ki az 1950-es évektől kezdve a Kárpátaljai Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, mely betekintést ad Kárpátalja népi építészetébe, néprajzába, gazdálkodásába és szakrális örökségébe.

A falumúzeum megalapítása előtt a néprajzkutatók bejárták Kárpátalját, s felmérték, hogy melyek azok a népi kincsek, értékek, melyek régiónkra leginkább jellemzőek. Így kerültek az eredeti helyükről az ungvári területre azok a parasztházak és tárgyak, melyek bemutatják Kárpátalja néprajzát és építészetét a látogatóknak.

A múzeum végül 1970-ben nyílt meg. Azóta számos átalakításon, bővítésen esett át.

Az épületek felállításánál a korabeli szokásokat is figyelembe vették, így került a lemkó stílusú fatemplom a múzeum területének legmagasabb pontjára.

A skanzemben láthatunk a XVIII. század elejéről származó tornácos lakóházat, módosabb beregi parasztházat, dolhai tapasztott falú kékre festett házat, faragott oszlopos tornácú száldobosi épületet, 1879-es eredetű viski kontyolt nyeregtetős házat. A Szent Mihály tiszteletére felszentelt szélestói fatemplom 1777-ben épült, mellette Egry Ferenc harangöntő mester egy-egy harangja látható. A templom szomszédságában XIX. századi iskolaépület áll, benne agyagtáblákkal, abakusszal. A hétköznapi élet gazdasági épületei (istálló, abora, malom, gémeskút, galambdúc) is bemutatásra kerülnek a falumúzeumban. Természetesen a korcsma is feltűnik az egyik út végén.

Forrás:

Kárpátalja magyar szemmel. Útikönyv, szerk: dr. Tarpai József, Shark Kft. Beregszász-Ungvár, 2021

https://www.karpatinfo.net.ua/szaknevsor/439-ungvari-szabadteri-es-neprajzi-muzeum-skanzen