Kárpátaljai nemzeti identitás-jelek II.

Kárpátaljai Értéktár

100 kulturális örökség Kárpátalján

A "Kárpátaljai nemzeti identitás-jelek II" című kiadvány által az olvasó betekintést nyerhet a Kárpátaljai Értéktár gazdag és sokszínű kulturális örökségébe. Az értékek és hagyományok gazdagsága, amelyet ez a könyv bemutat, nemcsak a magyarság identitását erősíti, hanem a kárpátaljai kultúra sokszínűségét is kiemeli.

A könyv a 2013-ban kezdődött Kárpátaljai Értéktár összeállításának történetével indul, amelynek során 37 értéket gyűjtöttünk össze. Az évek során azonban ez a szám jelentősen megnőtt, és ma már közel 200 értékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület weboldalán, amely a www.karpataljainepfoiskola.com oldalon elérhető.

A könyv megjelenése egy olyan pályázatnak, a HUNG-2022 kódjelű "Kárpátaljai Értéktár" című projektnek köszönhető, melyet a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatott. Az összefogás eredményeképpen a Kárpátaljai Értéktár most már nemcsak weboldalon, hanem könyv formájában is elérhetővé válik.

A "Kárpátaljai nemzeti identitás-jelek II" egy sorozat részeként mutatja be a kárpátaljai értékeket, követve a hungarikumtörvény ágazati felosztását. A két kötet 100 épített örökséget és 100 kulturális örökséget tartalmaz.

A kiadvány lényege azonban az, hogy bemutatja a kárpátaljai magyarság identitását megtartó és erősítő szellemi-kulturális örökség száz legkiemelkedőbb darabját. Ezek között szerepel az őseink tisztelete és a nemzeti történelmünk nagy alakjainak kultusza, a szakrális örökség, a hagyományőrző fesztiválok és találkozók, valamint a kárpátaljai jeles személyiségek, írók, költők, művészek, és különböző tudományterületek kiemelkedő szakemberei.

A könyv nemcsak az értékteremtőket és -őrzőket mutatja be, hanem a kulturális központok leírásait is megtalálhatjuk benne, amelyek a kárpátaljai magyarság számára jelentős szerepet játszanak az identitás megőrzésében és az összetartozás érzésének erősítésében.

 A színes és informatív tartalom, a gazdag illusztrációk és fotók gazdagsága segítenek megérteni és megélni a kárpátaljai magyar identitást és az ősi hagyományokat.

 A könyv egy olyan kincsesbánya, amely méltó módon reprezentálja ezt a gazdag és különleges kulturális régiót.

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

A kiadvány elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.