Kárpátaljai nemzeti identitás-jelek I.

Kárpátaljai Értéktár

Épített örökség

A Kárpátaljai Értéktár összeállítása 2013-ban kezdődött 37 értékkel. Mára közel 200 értékkel ismerkedhet meg az érdeklődő a Kárpátaljai Értéktár weboldalán, mely a www.karpataljainepfoiskola.com oldalról érhető el.

A HUNG-2022 kódjelű, 2022/9215 pályázati azonosítószámú "Kárpátaljai Értéktár" című pályázatnak köszönhetően kiadvány formájában is megjelenhet a Kárpátaljai Értéktár. A kiadvány előkészítését a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta. "Kárpátaljai nemzeti identitás-jelek" sorozatunk a hungarikumtörvény ágazati felosztását követve mutatja be a kárpátaljai értékeket: 2022-ben 100 épített- és 100 kulturális örökséget. Jelen kiadványban a kárpátaljai magyarság identitását megtartó és erősítő vallási és történelmi épített örökség közül válogattunk össze százat. A kárpátaljai magyarság felekezeti megoszlásának is megfelelően a református templomok vannak többségben, de található a kiadványban római- és görögkatolikus templom is, valamint Kárpátalja egyetlen ökumenikus temploma. Magyar nemzeti történelmünk több százéves emlékhelyei, várak, kastélyok, nemzeti történelmünk nagy alakjainak emléket állító szobrok, emléktáblák leírásai a kötet második felében kaptak helyet. Természetesen azokat az emlékhelyeket is bemutatjuk a nemzeti identitás-jelek sorában, amelyek azon Kárpátaljai férfiaknak állítanak emléket, akik élete és munkássága pél daértékű és meghatározó a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradásában.

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

A kiadvány elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.