Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

Beregszászban nagy múltja van a színművészetnek. Ha 1993-ig hivatalos színháza nem is volt a városnak, műkedvelő társulatok előadásainak sora elégítette ki Bereg vármegye lakóinak kulturális igényeit.

A színművészet támogatói között volt Gulácsy István, Bereg vármegye alispánja, aki 1891-ben az anyagi gondokkal küzdő Beregmegyei Kaszinó megmentése érdekében három jótékony célú előadás megrendezésére vállalkozott. Az ajánlott levél, Pryl Pál és a Bálkirálynő című darabokat adták el nagy sikerrel.

Az Úri kaszinó 1912-ben átadott új épületében a későbbiekben is számos színi előadást tartottak. Fellépett a város híres szülöttje, Fedák Sári is.

Beregszász színművészetének fejlődéséért sokat tett Nádas Anna is, aki a színészkedés mellett újságírással is foglalkozott. 1945-ben ő rendezte meg Beregszászban az első magyar műsoros estet. Farizeusok című drámáját és Slágerkirály című operettjét sikerrel mutatták be egykor Beregszászban.

Amatőr színjátszó csoportot szervezett az egészségügyi dolgozókból, több kabaréműsort vitt színpadra magyar nyelven a kórház klubhelyiségében.

Kitartó munkájának köszönhetően 1952-ben megalakult Beregszászi Amatőr Népszínház, melynek ő lett a főrendezője. A rendezői székben Schobert Ottó váltotta fel 1957-ben. A népszínház 1995-ben tartotta utolsó előadását. A négy évtizedes fennállása alatt több mint száznyolcvanan szerepeltek a színpadán.

A rendszerváltást követő '90-es években a nehéz anyagi körülmények mellett némileg háttérbe szorult a színművészet gyakorlása. Reménysugarat jelentett azonban, hogy lehetőség nyílt kárpátaljai magyar tehetségeknek részt venniük a kijevi Karpenko Karij Színművészeti Főiskola magyar osztályának képzésén Vidnyánszky Attila rendező irányítása alatt.

A kijevi iskolában végzett növendékek hazatérésük után, 1993. augusztus 2-án megalapították Kárpátalja első hivatásos magyar színházát, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat az egykori Oroszlán Szálló épületében. A színház első igazgatója Balázsi József (1993-2016) volt. A közönség Brecht Koldusoperájában láthatta először a társulatot 1993. október 23-án. A Vidnyánszky Attila vezette társulat a következő években számos darabot színpadra vitt: T.S Eliot Gyilkosság a székesegyházban, Csehov Egyfelvonásos komédiák és Madách Imre Az ember tragédiája.

Lassan kinőtték a beregszászi közönséget, s Kárpátalja-szerte fellépetek. Idővel az anyaországban és a Kárpát-medence egyéb területein is szívesen látták a kárpátaljai színészeket.

Előadásukkal számos nemzetközi és hazai elismerésben részesültek. Legutóbb Kijevből tértek haza díjjal: a nagyszínpadi előadás kategóriában a Great Real Art színházi seregszemlén első helyet értek el.

2018-ban a színház épülete előtt Szűcs Nelli színésznő kezdeményezésére szobrot állítottak Fedák Sári tiszteletére.

A színházat 2009-ben átnevezték Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházra. 2020-ban a színház épületében megnyílt a Fedák Sári Kulturális Központ.

A színház repertoárjában jelenleg 18 előadás szerepel.

A beregszászi színház zavartalan működését a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány és a Magyar Kormány biztosítja. A színház jelenlegi igazgatója Sin Edina.