Kárpátalja kincsei

 A "Kárpátalja kincsei" című kiadvány azoknak szól, akik szeretnének betekintést nyerni Kárpátalja gazdag kulturális örökségébe és megismerni az ott élő magyar közösség értékeit. Ez a lenyűgöző és egyedülálló könyv bemutatja a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület értékfeltáró és népszerűsítő munkáját, amely egy komplex projekt keretében valósult meg.

A kiadvány célja nem csupán a múltba tekintés és a hagyományok megőrzése, hanem az értékek mai korhoz igazodó formában történő bemutatása is. A projekthez tartozó "By Me Treasure" divatkollekció, melyet Hrivnák Tünde alkotott meg, méltó módon örökíti át a népművészeti értékeket, mint például a hagyományos beregi szőttest és a nagydobronyi keresztszemes hímzést. Ezáltal a hagyomány és az újítás egyedülálló szimbiózisát mutatja be, hozzájárulva Kárpátalja és az ott élő magyar közösség kulturális sokszínűségének megőrzéséhez és népszerűsítéséhez.

A Vidnyánszky Attila rendezte "Időfonal" színpadi produkció a kárpátaljai magyarság megmaradásának pilléreit mutatja be, miközben a kárpátaljai népművészetnek társadalmi rangot szerez. A lenyűgöző előadásban megjelenik a kultúra ereje és az értékek átörökítésének fontossága, ami segít megőrizni a kárpátaljai magyar közösség identitását és erősíti a kapcsolatot a múlt és a jelen között.

A kiadványban megtalálható Perl János fotósorozata művészien örökíti meg az értékteremtőket, a népi mesterségeket és a történelmi emlékhelyeket. A művészi fotók tökéletesen illusztrálják Kárpátalja gazdag kulturális örökségét és az emberek által teremtett értékeket. A fotók az USA-ban (Washington DC-ben, Clevelandben és New Yorkban) debütáltak először, majd hazai kiállításokon is megtekinthetők voltak, mint például a Summerfesten, Zsámbokon, Budapesten a Mesterségek Ünnepén, a Magyarság Házában, Vajdahunyad várában és a Polgárok Házában, ahol hatalmas sikert arattak.

A "Kárpátalja kincsei" egy olyan könyv, amely nem csupán a szemünknek szól, hanem a szívünknek is. Bemutatja Kárpátalja gazdag örökségét, a hagyomány és az innováció találkozását, valamint az ott élő magyar közösség erőfeszítéseit a kulturális örökség megőrzése és népszerűsítése érdekében. 

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

A kiadvány elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.