John Gaspar kézműves sör

Kárpátalján a XVIII. századig vezethető vissza a sörgyártás története. Az első sörfőzdét II. Rákóczi Ferenc alapította meg1701-ben a Munkács melletti Őrhegyalján. A Rákóczi-szabadságharc leverését követően a Schönbornok lettek a vidék urai, akik folytatták a sörgyártást. Olyan márkák kerültek ki az üzemükből, mint a Kárpáti sör, a Vár sör vagy a Munkácsi világos sör.

A paraszti munkát az 1830-as években bérmunka váltotta fel, a régi serfőzde helyére pedig új gyárat emeltek, melyet korszerű gépekkel szereltek fel.

1944 végén a sörgyárat a szovjetek államosították, majd 1996-ban végleg bezárták. A sörgyártás egy időre abbamaradt Kárpátalján.

A rendszerváltást követő zűrzavaros idők után a 2000-es évek elején kezdtek megalakulni a kisebb sörmanufaktúrák. Ezek egyike a 2014-ben létesített John Gaspar sörfőzde, mely Beregszász egyetlen sörgyártó üzeme.

A cég két tulajdonosa, Sipos János és Varga Gáspár egy korábbi, már nem működő beregszászi sörgyár épületét és berendezését vásárolt fel.

Megőrizték az előző gyár söröshordó formájú palackjait, ám arra új címke került John Gaspar (a tulajdonosok keresztnevének angol változatát felhasználva) márkanévvel. A világos, félbarna és barna, alsó- és felső erjesztésű nyolcféle sör receptjét is maguk állították össze hosszú kísérletezést követően. Specialitásaik közé tartozik meggyes és a pilseni sörök mellett kávés jellegű Zorró, a félbarna felső erjesztésű Belgien, a hidegkomlós Casting és a Merida búzasör.

A beregszászi vállalat a sörkészítéshez árpából vagy búzából készült malátát, komlót, vizet és élesztőt használ. A malátából kifőzik a cukrot, amit a hozzáadott élesztő alkoholra, szén-dioxidra és a sör ízét befolyásoló molekulákra bont le. Ezután a törkölytől megszabadított sörlét másfél órán át forralják, majd hozzáadják a komlót, melynek keserű anyagai adják meg a sör jellegzetes ízét. Másfél-két órányi főzés után a sörlevet leszűrik, és az erjesztéshez lehűtik. Az érlelés 5000-10000 literes tartályokban történik 15-90 napon keresztül. Egy főzés alkalmával 2000 liter sörlé készül, a teljes főzési folyamat másfél nap alatt megy végbe.

A John Gaspar gyár az alapanyagot különböző forrásokból szerzi be: az árpamalátát Ukrajnában vásárolja meg, míg a komlót Szlovákiából, Csehországból vagy Németországból importálja. A jó minőségű víz pedig egy beregszászi 110 méter mélységű kútból származik.

A havonta 65-80 ezer liternyi kézműves sört Ukrajna szerte értékesítik, a legtávolabbi megrendelő 1300 kilométerre van Beregszásztól. A helyi üzletek eleinte nem rendeltek a sörből, ám az utóbbi években Beregszászban és környékén is népszerű lett a John Gaspar.

Az első időszakban csak hordóban és műanyag palackban árulták a terméküket, ám a forgalom növekedésével bevezették az üveges változatot is. Óránként 1500 palackot tudnak megtölteni sörrel.

Az üzemen belül egy kóstoló termet is kialakítottak, hogy a látogatók megismerhessék a sörgyártás lépéseit.