Illyés Gyula szobra

Beregszász központjában áll Illyés Gyula szobra, melyet 1989. október 14-én avattak fel. Borbás Tibor bronzból készült alkotását a Kőbányai Sörgyár dolgozói ajándékozták a Vérke-parti városnak.

Legnagyobb bátorság a remény - olvasható a szobron.

Mindennek hátterében az áll, hogy 1984-ben Beregszászban a Könyvbarátok Országos Társasága (KOT) Beregszászi Járási Szervezet megalapította a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Irodalmi Klubot. A szerveződés első elnöke Dalmay Árpád újságíró volt. A tagságot elsősorban írók, költők, újságírók, képzőművészek alkották.

Illyés Gyula nevét azért vették fel, mert a költő a műveiben kiállt az elszakított országrészek magyarsága mellett.

Az irodalmi klub mottója is egy Illyés Gyula-idézet lett: "Szálazzuk ki a hajszálereket is, amelyekkel közösségünkbe vagyunk nőve; vizsgáljuk meg, hogyan működnének azok a lehető legjobb eredménnyel, mindnyájunk javára."

A klub kulturális tevékenysége mellett érdekvédelmi szervezetként is működött. Az ő összejöveteleiken került szóba először egy magyar főiskola és egy hivatásos magyar színház létrehozásának gondolata. Irodalmi előadásokat, könyvbemutatókat szerveztek.

A klub kezdeményezésére állították fel a városban Petőfi Sándor és Tompa Mihály emléktábláját. Ezek voltak a Kárpátalján 1945 után felavatott első magyar emléktáblák.

Majd ezt követte az a terv, hogy szobrot emeljenek Illyés Gyula emlékére. Az avatóünnepségen ekkor hangzott el először 1945 óta a magyar Himnuszt, s előkerültek a magyar nemzeti zászlók.

Illyés Gyula-klub 1989. március 19-én beolvadt a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetébe, s a továbbiakban annak munkáját segítette aktívan.