II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

A Beregszászban működő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (korábbi nevén Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola) 1994-ben kezdte meg működését.

Az intézmény felállítását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség kezdeményezte, a terv kivitelezését az 1994. január 13-án bejegyzett Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány vállalta.

Az alapítvány a főiskola megalapításában a Magyar Közoktatási és Művelődési Minisztérium, a Határon Túli Magyarok Hivatala és a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola támogatását kérte. 1994 szeptemberében indult el a képzés Beregszászban. Az akkor még az Ukrán Akkreditációs Bizottság engedélye nélkül. speciális képzési formában működő főiskola első hallgatói óvodapedagógia, tanítói, angol-történelem, és angol-földrajz szakokra nyertek felvételt. A főiskola az első félévben a Beregszászi Magyar Gimnázium volt gondnoki lakásában működött, majd a Beregszászi Református Egyházközség épületét kapta meg az intézmény használatra. Ám a helyi bürokrácia akadékoskodásai miatt az oktatás színhelyét át kellett tenni a Beregszászi Ruhaipari Szakközépiskola épületébe.

Az Ukrán Oktatási Minisztérium 1996 szeptemberében adta meg a beregszászi főiskola működési engedélyét. Ezt követően kezdtek hozzá a szükséges oktatói gárda megszervezéséhez.

Az első diplomaátadó ünnepséget 1998-ban tartották.

1999 szeptemberében a Budapesti Kertészeti Egyetemmel közösen elkezdődött a kertészmérnöki képzés a főiskolán, majd 2000 szeptemberében a Nyíregyházi Főiskolával közösen közgazdasági speciális képzés indult.

2001-ben az Ukrán Oktatási Minisztérium akkreditálta a beindított szakokat, így a főiskola az első magyar kisebbségi felsőoktatási intézmény lett a Kárpát-medencében, amely a többségi állam által kiadott diplomát adhatott végzőseinek.

2002-ben a főiskola megkapta az egykori beregszászi törvényszéki épületet, melynek felújítását az Illyés Közalapítvány és az Apáczai Közalapítvány támogatta. Emellett az anyaországi városok is hozzájárultak egy-egy terem felújításához, melyet végül az adott támogató városról neveztek el.

Az intézmény 2003-tól II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola néven működött tovább.

2005-ben az egykori törvényszék harmadik szintjén átadták a főiskola Apáczai Csere János Könyvtárát, a Rektori Hivatalt, a Puskás Tivadar Informatikai Központot és a Révész Imre nevét viselő kiállítótermet.

2006-ban tartották meg először az öregdiákok találkozóját.

2007-ben felavatták a főiskolán Zrínyi Ilona mellszobrát. Ebben az évben adták át az épület második szintjét is. Itt kapott helyet a kertészmérnöki tanszéki csoport, a biológia tanszéki csoport, a szemináriumi szoba és laboratórium, a kémiai tanszéki csoport a hozzá tartozó laboratóriummal és előkészítővel, a földrajzi tanszék az előadó- és szemináriumi termekkel.

2008-ban felavatták a főiskolán II. Rákóczi Ferenc mellszobrát.

2009-ben került sor a Magyar Elektronikus Könyvtár kárpátaljai tükörszerverének ünnepélyes átadására a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

2010-ben adták át a főiskola felújított alagsorát, ahol különféle laboratóriumok, a könyvraktár, a médiastúdió, valamint egy informatikai szaklabor kapott helyet.

2011-ben megkezdte működését a Fodor István Természettudományi Kutatóintézet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola új tudományos műhelye. Ugyanebben az évben a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködési szerződést írt alá kihelyezett lelkipásztori munkatárs képzés indításáról.

2011 novemberétől a főiskolán automata meteorológiai állomás kezdte meg működését.

2013-ban átadták a főiskola támogatásával működő Nagyberegi Tájházat, valamint a főiskola felújított tetőszerkezetét és homlokzatát.

2014-ben felavatták a közel 1800 négyzetméter alapterületű, külön bejáratú épületszárnyat a főiskolán.

Itt kapott helyet a 2012-től működő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképző Intézet, mely óvodapedagógia, szociális munka, alkalmazott matematika, turizmus, számvitel és adóügy terén képez szakembereket. Az intézmény vezetője Soós Katalin.

2015-ben avatták fel a főiskola szakképzési központjának harmadik szintjén a Fodó Sándor Kulturális Központot, melynek működtetését a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet vállalta.

Ebben az esztendőben a főiskola több intézménnyel - a Munkácsi Állami Egyetemmel, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolával, a szlovákiai Eperjesi Egyetemmel - is együttműködési szerződést írt alá. A szerződés értelmében 2016 őszétől katekéta és lelkipásztori munkatársképzés indult a kárpátaljai görögkatolikus egyház számára a beregszászi főiskolán.

A Rákóczi-főiskola Egán Ede Szakképzési Centrumának három szakképző központja van. 2019-ben Nagydobronyban indult el a képzés, 2020-ban Beregszászban és Tiszapéterfalván. A képzők magyarországi szakképző intézményekkel együttműködve nyújtanak többféle (fodrász, ápoló, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető-technikus, szakács szaktechnikus, gépjármű-mechatronikai technikus, cukrász, hegesztő, divatszabó, villanyszerelő, karosszérialakatos, faipari technikus, valamint bádogos-kőműves) képzési lehetőséget érettségivel rendelkező diákok számára.

A főiskolán az alábbi tanszékek működnek: Történelem és Társadalomtudományi Tanszék, Pedagógia és Pszichológia Tanszék, Matematika és Informatika Tanszék, Biológia és Kémia Tanszék, Földtudományi és Turizmus Tanszék, Számvitel és Auditálás Tanszék, Filológia tanszék.

Emellett a főiskola keretén belül működik a Tanulmányi és Karrier-követési Osztály, a Felnőttképzési Központ, az Oktatási és Módszertani Tanács, a Szakgimnázium, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont, a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont, a Fodor István Kutatóközpont, az Információs központ, a Puskás Tivadar Informatikai Központ, az Apáczai Csere János Könyvtár, a Kiadói Részleg, a Fodó Sándor Kulturális Központ, a Révész Imre Kiállítóterem, a Gross Arnold Kiállítóterem, a Polónyi Katalin Textilmúzeum, a Filmklub, a Rákóczi Médiacentrum, az Egészségügyi Szakszolgálat, a Pszichológiai Szakszolgálat.

A főiskola elnöke dr. Orosz Ildikó, a rektori feladatokat dr. Csernicskó István látja el.