Hucul Brinza Múzeum

A rahói Hucul Brinza Múzeum 2020-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A helyi brinzakésztés hagyományait, eszközeit, továbbá a hucul kultúrát bemutató tárlatot Olga Skuro álmodta meg.

A népszokásokat alapul vevő múzeum belső és külső terét is a régi népi világ ihlette. A vendégek megismerkedhetnek a juhtartás szokásaival, a juhsajt készítésének módjával.

A mai kor elvárásaihoz igazodó kiállításon virtuális szemüveg segít a látogatóknak visszarepülni a múltba, de ha ahhoz van kedvük, a közeli hegyekbe is elkirándulhatnak és megismerkedhetnek a mai kor juhgazdálkodásával.

Nem utolsó sorban pedig megkóstolhatják a juhtejből frissen készült ételeket, a többi között a juhsajtot, a brinzát.

A múzeum szervezőinek nem titkolt vágya, hogy a kárpátaljai brinza része legyen az UNESCO kulturális világörökségének.

Maga a brinza krémszínű, jellegzetesen erős illatú és ízű, karakteres, morzsalékos, enyhén nedves sajt. A magyar történelemben az első írásos említése 1470-ből származik.

2019-ben az ukrán gazdasági minisztérium márkanévként ismerte el a juhsajtot, amely olyan állatok tejéből készül, amelyeket 700 méterrel a tengerszint felett legeltetnek. Az utóbbi évtizedekben pedig rendszeresen megtartják Rahón a brinzafesztivált, melyen a különleges ételek mellett a hucul kultúrával is megismerkedhetnek a programra ellátogatók.