Hidi-kerámia

Az Ungvári járáshoz tartozó Nagydobronyban látta meg a napvilágot 1944. március 7-én Hidi Endre keramikus.

Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte el, majd az Ungvári Képzőművészeti Szakközépiskola kerámia szakán tanult tovább. Mesterei Balla Pál, Szvida Vaszil és Bendik János voltak. Az iskola befejezése után besorozták. Miután teljesítette a katonai szolgálatot és hazatért Kárpátaljára, 1970-ben Nagydobronyban létesített egy kerámiaműhelyt, melyben a mai napig is dolgozik.

1972-től vesz részt kiállításokon. Külföldön 1975-ben állított ki először. 1990-től Az Ukrán Népművészek Nemzeti Egyesületének tagja, illetve alapítótagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának. 1996-ban felvették az Ukrajna Képző-és Iparművészek Szövetségébe.

Számos egyéni kiállításai nyílt Ungváron, Budapesten, Karcagon, Békéscsabán és Szegeden. Csoportos kiállításokon is részt vett Ungváron, Budapesten, Bátyúban és Técsőn.

Kiállítási tárgyai: tányérok, tálak, korsók, figurális alakok.

Munkásságában a népművészetre, mindenekelőtt a magyar és a kárpátaljai fazekasmesterség hagyományaira támaszkodik. Ezzel egyidejűleg merít a modern professzionális szobrászat eszköztárából is. Olykor a szoboralakok kifejezőerejének növelése érdekében a többszínűség felé fordul. Kerámiáit tiszta dekoratív színekkel díszíti.

Az évek során számos kitüntetésben részesült:

1994: VI. Alföldi Fazekas Triennálé különdíj.

1998: (Данила Щербаківського) "Danila Scserbakivszkij"-díj

2002: Ukrajna Érdemes Népművésze

2010: Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt.

2015: Révész Imre-díj