Hetyen

Református templom és fa harangláb

A Beregszászi járás kicsiny települése Hetyen, melyet ritkán keresnek fel idegenek. Pedig az oldalra eső faluban nem mindennapi épített örökség található: XVIII. századi kőtemploma és a mellette álló fa harangtorony igazi ritkaság.

A helyi református közösség 1607-ben alakult. A hívek az eredetileg katolikus templomot használták, ám azt 1566-ban a tatárok felégették. Hogy ezt követően hol végezték a szertartást a faluban, azt nem tudjuk, de az utalások szólnak arról, hogy valamilyen istenházát kialakítottak. Hetyen 1645-től 1739-ig Csonkapapi leányegyházaként működött. 1765-ben Dédából prédikátornak meghívják Pányoki Ferencet, aki fellendítette a közösségi életet. Ő kezdi el írni az első hivatalos anyakönyvet. 1773-ban Váradi György prédikátorsága alatt új harangot öntettek és a tornyon is bizonyos átalakításokat végeztek.

Több mint két évszázaddal később, 1793-ban épült fel Szentimrey Sámuel mester vezetésével a ma is látható klasszicista stílusú kőtemplom. Vele egyidős a fa harangtorony. 1928-tól két harang szolgálta a közösséget ebben a haranglábban, ám az egyik, egy 250 kg-os, C hangzású a '70-es években megrepedt és használhatatlanná vált. Két évtizedes várakozás után, 2019-ben sikerült anyaországi támogatásból megöntetni az új, 255 kilogrammos, C hangzású harangot.