Gombázás

Beregújfaluban jegyezték le az alábbi találós kérdést: "Barna koma egy lábon áll. Mi a?" A helyes válasz: gomba. Nem véletlenül származik épp Beregújfaluból a találós kérdés, ugyanis a térség bővelkedik ehető gombákban. Ez ugyanakkor Kárpátalja számos területére elmondható. Erdeink ugyanis gazdagok a barna édestinórú, vargánya, rókagomba, fehértejű keserűgomba stb. gombafajtákban, melyeket a helyiek előszeretettel kutatnak fel és gyűjtenek be.

Kárpátalján sajátos elnevezést is adtak egy-egy gombafajtának: barna pesze, barna tinó, barna vargánya, fehér gomba, fehér aszaló, fekete hiriba, feketehátú tinóri, sárga pesze, szepe, tőgyfagomba, huszárgomba, pünkösdi tinóri,

Fajtájától függően szárítják, savanyítják, olajba teszik el vagy lefagyasztják. Az így eltett gombából aztán gombás töltött káposzta, gombapaprikás, gombaleves, sült gomba, gombafasírt és gombasaláta is készülhet vidékünkön.

A Técsői járásban gyógyításra is használják a fejértejű keserűgombát, melynek féreghajtó hatást tulajdonítanak. A pöfeteggombát pedig vérzéscsillapítóként használják.

A bő gombatermésből jósolhatnak is. Kárpátalján például jó kukoricatermésre következtetnek abból, hogy sok a tinóri 'vargánya' abban az évben. Técsőn így mondták: "Sok tinórigomba, jó kukoricatermés."

2019-ben gombafesztivált is szerveztek a Beregszászi járáshoz tartozó Guton. A település határában található guti erdő a gombázók paradicsoma. A gutiak régóta kihasználják az erdő adta lehetőséget, sok család számára megélhetést biztosított már az itt termő gomba. De a Beregszászi járás számos településéről érkeznek ide gombázók, hogy gombával teli kosarakkal térjenek haza.

Az erdőben található gomba mellett egyre több kis- és nagyüzem foglalkozik gombatermesztéssel. Ezek egyike az Ungvári járásban lévő Koncházán a Nature Green vállalat heti 6,5 tonna shiitake gombát állít elő. Az egzotikus gombák legnagyobb importőre Németország. A shiitake gombát gesztenyefákban vagy tölgyfákban termesztik. Ez a második legfontosabb gomba az ipari méretekben termesztettek közül.

Forrás:

https://adoc.pub/a-varganya-boletus-edulis-es-b-spp-a-magyar-nepi-gombaszatba.html