Fedák-torta

Fedák Sári (Zsazsa) primadonna, a XX. század első felének ünnepelt színésznője, mondhatjuk: két kanállal habzsolta az életet. A zene, a tánc és a színház mellett a magánéletben sem unatkozott. Nem vetette meg a vacsorapartikat, a kártyadélutánokat, a városi autókázásokat és a többi - a kor biztosította - szórakozási lehetőséget.

A visszaemlékezések szerint az édességekért is rajongott.

Kedvenc tortájának receptje Vízvári Mariska színésznő szakácskönyvében maradt fenn. A gesztenyés édességet Zsazsa szülővárosa, Beregszász saját tortájának nyilvánította. A sütemény könnyen elkészíthető, noha a hagyomány szerint csak Móra Ferenc felesége tudta Zsazsa ízlése szerint megsütni.


A Fedák-torta:

HOZZÁVALÓK:

5 db tojás

15 dkg főtt gesztenye

10 dkg porcukor

vaníliarúd

3 dkg vaj

8 dkg reszelt étcsokoládé

5 dkg zsemlemorzsa vagy 5 db babapiskóta

2 dkg liszt

0,5 l habtejszín

20 dkg gesztenyemassza

1 cs. vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS:

Összekeverjük a szitán áttört főtt gesztenyét a tojások sárgájával, a porcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vajjal. Hozzáadjuk a tojások fehérjéből készült kemény habot, a csokoládét, a zsemlemorzsát és a lisztet. Kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformában, közepes hőmérsékleten, lassan sütjük. Miután kihűlt két egyforma lappá vágjuk. A vaníliás cukorral elkevert tejszínből kemény habot verünk. A tejszínes krémmel megtöltjük a tortát, és kívülről is ezzel vonjuk be. A krumplinyomón átnyomott gesztenyemassza csíkokkal meghintjük a tortát, majd mintázó nyomózsák segítségével, a maradék tejszínhabbal díszítjük. Fogyasztásig hűvös helyen tartjuk.