Fedák-kastély

Beregszász szélén, a Munkácsi utca 80. szám alatt található az a kastély, melyet híres magyar primadonna, a beregszászi születésű Fedák Sári (1879-1955) építtetett szüleinek.

Hogy miből tudta megépíteni az eklektikus stílusú kastélyt a művésznő, arra több magyarázat is szolgál.

Maga Fedák Sári így írt naplójában: "A Bob herceg előadássorozata után hazautaztam Beregszászra. Egy nap elsétáltunk apámmal a Munkács-Beregszászi útra. Oda, ahhoz a kereszthez, ahol elbúcsúzott tőlem, amikor elmentem Budapestre Rákosi színiiskolájába. Itt leültünk egy pillanatra a kereszt alá a kőre. Szemben volt az a telek, amit apám évekkel korábban megvett, és úgy tervezte, ha elegendő pénze lesz, épít rá egy családi házat. Tervezni könnyű volt, csak a pénzt megszerezni volt nehéz. A táskámba nyúltam, és kivettem egy betétkönyvet. Átadtam apámnak. Az összeg bőven fedezte a ház építési költségeit. A betétkönyv nem volt névre kiállítva, csak annyi volt rajta: "BOB HERCEG".

Egy másik verzió szerint kártyán nyerte Beregszászban. AZ Úri kaszinóban fogadott az urakkal, hogy egész éjjel kártyázhatnak a hasán, s ha ő nem neveti el magát, az urak fizetnek. Mondani sem kell, hogy Fedák Sári megnyerte a fogadást.

Fedák Sári születésének 120. évfordulóján, 2000. szeptember 29-én a kastély homlokzatán emléktáblát avattak az énekesnő tiszteletére. A fekete márványból készült emléktábla Tóth Emőke alkotása.

Jelenleg a Kárpátaljai Református Egyház püspöki hivatalának ad otthont az épület. A kastély kertjében 2008. november 23-án Zán Fábián Sándor püspök kezdeményezésére emlékművet állítottak a szovjet diktatúra idején mártírhalált halt, börtönt szenvedett és egy időre lelkipásztori szolgálatuktól megfosztott kárpátaljai református lelkészeknek. Alkotója Matl Péter szobrászművész. A gránitszobor szimbolikája nem más, mint egy, az időspirálhoz hasonlóan fölfelé csavarodó életfa. Az életfán három gömb van, melyek a lélek fejlődésének három stádiumát - a születést, a megpróbáltatást és az Istennel való egyesülést - ábrázolják.