Dr. Soós Kálmán munkássága

Soós Kálmán kárpátaljai magyar történész, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egykori rektora az Ungvári járásban, Szalókán látta meg a napvilágot 1962. június 14-én. Eszenyben éretségizett 1979-ben, majd az Ungvári Állami Egyetem történelem karán tanult.

A diploma megszerzése után a Nagydobronyi Középiskolában helyezkedett el történelemtanárként. Ezt követően Moszkvában volt aspiráns. 1993-ban az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai és Balkanisztikai Intézetében védte meg kandidátusi disszertációját, melynek témája a XVII. századi Magyarország volt. Később az ungvári Hungarológiai Intézet munkatársa lett, ahol 1995-ig dolgozott tudományos munkatársként, majd igazgató-helyettesként. Közben, 1989-1994 között történelmet oktatott az Ungvári Állami Egyetem magyar karán.

1996-ban kinevezték a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (ma II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) tudományos munkáért felelős igazgatóhelyettesévé. 2000 novemberében a főiskola rektora lett. A főiskola megalapításától kezdve teljes erejével az intézmény építésén és fejlesztésén fáradozott. A főiskolát képviselte a magyar és ukrajnai, valamint más külföldi fórumokon. Nevéhez fűződik nemcsak a Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, hanem más tanszékek szakembergárdájának a kialakítása és erősítése is. 1999-től a Limes Társadalomkutató Intézetet, majd a Lehoczky Tivadar Intézetet vezette. Tanítványai magyarországi és ukrajnai felsőoktatási intézményekben is megállták helyüket, egyetemi tudományos tanácsokban volt megbecsült tag.

Pedagógusi és tudományos munkássága mellett a kárpátaljai magyarságért folytatott tevékenysége is jelentős volt. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tagjaként aktív közéleti szerepet játszott a kárpátaljai magyar kisebbség életében. 1996-tól a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke volt. A 2010-es ukrajnai helyhatósági választáson az Ungvári Járási Tanács képviselőjévé választották, ahol a KMKSZ frakcióvezetőjeként tevékenykedett.

Munkásságát 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel díjazták.

2011. július 5-én hunyt el.

Művei:

Perlekedő évszázadok. Históriai mozaikok vidékünk múltjából; Intermix, Ungvár-Budapest, 1995

Botlik József: Gát; szerk. Soós Kálmán; Száz Magyar Falu Könyvesháza Kht., Bp., 2001 (Száz magyar falu könyvesháza)

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének tanulmánygyűjteménye, 2012; szerk. Bocskor Andrea, Dobos Sándor; PoliPrint, Ungvár, 2012

2012-ben a Rákóczi-főiskola meghirdette a Soós Kálmán ösztöndíjprogramot azzal a céllal, hogy a Kárpátalján működő magyar nyelvű felsőoktatási szakok és intézmények együttműködését elősegítse. Hogy támogassa azokat a magyar hallgatókat, akik felsőoktatási szakjukat nem tanulhatják magyar nyelven, illetve ösztönözze a régióval kapcsolatos kutatómunkák végzését.

Soós Kálmán emlékének tisztelegve 2016-ban a Rákóczi-főiskola átriumában felavatták a rektor mellszobrát, mely Győrfi Lajos szobrászművész és Varga Imre karcagi bronzöntő alkotása.