Czébely Lajos költő, helytörténész, pedagógus és népzenész munkássága

Czébely Lajos 1951. október 29-én született Visken. Általános- és középiskolai tanulmányait szülőfalujában végezte el. Az érettségit követően az Ungvári Állami Egyetem magyar nyelv és irodalom szakán folytatta tanulmányait. 1973-ban szerzett diplomát. Ezután a Gáti Középiskolában tanított magyar nyelvet és irodalmat. 1995-től Visken él és tanít. 1987-től a viski református egyház kántora. Az irodalom iránti szeretete a tanítás és a versírás mellett abban is megmutatkozott, hogy bekapcsolódott/bekapcsolódik számos irodalmi csoport, így a Forrás Ifjúsági Stúdió és a Kovács Vilmos Irodalmi Kör munkájába. Politikai szerepvállalásaként alapító tagja, valamint titkára volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség gáti alapszervezetének. Publikációi megjelentek a Hatodik Síp, Pánsíp, Együtt című folyóiratokban. Fiatal tanárként néprajzzal foglalkozott, az e tárgyban írt dolgozatait rendszeresen közölték a kárpátaljai és az anyaországi lapok.

Munkássága elismeréseként 1994-ben neki ítélik a Hatodik Síp Toll-díját, 2007-ben az Együtt Nívó-díját. 2011. október 4-én Schmitt Páltól a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetést kapta.

Művei:

Napló, (1976-1989, önéletrajzi írások, események), Hatodik Síp Alapítvány - Mandátum Kiadó, Budapest-Beregszász, 1996.,

Évszakok ösvényein, versek, Hatodik Síp Alapítvány-Mandátum Kiadó, Budapest-Beregszász, 1996.,

A viski magyar iskola története az egyházi iskoláktól a Kölcsey Ferenc Középiskoláig. Monográfia, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár, 1998.,

Visk története Monográfia, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár, 2002., Irodalom az általános oktatási rendszerű tanintézetek 11. osztálya számára. Lviv, "Szvit", 2004. 527 old., Fehérbe fogyó láng (Régi és új versek). Kárpátaljai Magyar Könyvek - 225. Ungvár. Intermix Kiadó, 2013.

Forrás:

https://kmmi.org.ua/cikkek/arckepek/czebely-lajos 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cz%C3%A9bely_Lajos