Csonkapapi

Cigánymisszió

Kárpátalján 2001-ben - az utolsó hivatalos népszámlálás szerint - 14 004 fő vallotta magát cigány nemzetiségűnek. Többségük a Beregszászi, a Nagyszőlősi és az Ungvári járásban él úgynevezett "cigánytáborokban". Ezek többnyire a települések egy meghatározott, általában oldalra eső részén vannak, ahol nincs biztosítva megfelelő infrastruktúra, munkalehetőség, egészségügy és oktatás. A cigányság társadalomba történő integrációja számos akadályba - kulturális különbségek, elfogadottság hiánya, infrastruktúra elmaradottsága - ütközik.

A kárpátaljai romák csaknem kétharmada (8736 fő) a magyart tekinti anyanyelvének, a vallási hovatartozásuk szerint egy jelentős részük református vallású. 2008-ban 11 cigány-gyülekezetet tartottak számon a Kárpátaljai Református Egyházon belül. Ezek mellett is jelentős szerepet vállal a cigányok támogatásában a református közösség. Számos református lelkész, roma munkatárs és misszionárius teljesít szolgálatot a romák között óvodákban, iskolákban és templomokban.

Kifejezetten cigány-pasztorációs céllal jött létre 2003-ban a Beregszászi járásban a Csonkapapiban Református Roma Tanulmányi Központ.

A református egyház itt megkapott egy jelentős területtel rendelkező, de igen rossz állapotban lévő épületet. A missziós iskolát elvégző Tomes házaspár, Attila és Lívia vállalta, hogy vezeti a központot.

Egy 2013-ban készített interjúban így vallottak a kezdetekről:

Attila: - Eleinte nem akartam cigány-pasztorációval foglalkozni, de meghívtak az egyik közösségbe, s megtetszett ez a tevékenység. A cigánymisszió Kárpátalja más településein - Nagydobronyban, Beregszászban, Szernyén, Kisdobronyban - már korábban megkezdte a működését. A cél az volt, hogy hirdessük Isten Igéjét a cigányok között, gyülekezetek jöjjenek létre, képezzük a romákat, nyári táborokat szervezzünk, óvodákat, iskolai előkészítő csoportokat hozzunk létre. ... Igyekeztünk nyári táborokba eljuttatni a roma gyerekeket, de tíz évvel ezelőtt még kevés lehetőség volt erre. Mindössze egy hetet tudtak biztosítani a cigány gyerekek számára az akkoriban működő táborokban, ami kevésnek bizonyult. Arra gondoltunk, hogy keresünk egy épületet, ahol sokkal több roma gyerek jut pihenési lehetőséghez, táborozhat, s közben még jobban megismerkedhet az Isten Igéjével. Hosszas keresgélés után a Csonkapapiban lévő épület mellett döntöttünk, melyet akkoriban vásárolt meg a református egyház és felajánlották a misszió részére. Már csak munkatársakat kellett keresni a központ vezetéséhez és gondozásához. Azonban senki sem vállalta, hogy odaköltözzön. Végül mi kezdtünk el ezen gondolkodni, és Isten vezetésével mi kerültünk Csonkapapiba. ... A központ kialakításánál arra törekedtünk, hogy igényes, szép környezetet biztosítsunk az ide érkező gyerekeknek, amely példa lehet számukra a későbbiekben. Tavaly nyáron a jelenleg működő 15 roma gyülekezetből 360 romagyermek érkezett hozzánk. A központ területén van röplabda- és focipálya, játszótér, az épületben kényelmes szobák, fürdőszobák, konferenciaterem áll a vendégek rendelkezésére.

Lívia: - A helyiekkel voltak félreértések: sokan azt gondolták, hogy cigány családokat akarunk telepíteni egy olyan faluba, ahol egyáltalán nem élnek romák. Mára megszoktak bennünket, találtunk helybeli munkatársakat, és mi is szeretünk itt élni.