Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum

Ungváron az egykori ungi vármegyeháza épületében található a Boksay József festőművész nevét viselő Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum.

A múzeum története 1945-re nyúlik vissza. Ekkor született meg a rendelet arról, hogy a megyeszékhelyen alapítani kell egy szépművészeti múzeumot. Az ungvári vár át is adott néhány termet a múzeum számára. Az első tárlatot 1948. november 6-án nyitották meg, s két részlegből állt: a szovjet idők előtti képekből és a szovjet időkből származó alkotásokból. Később a XVII-XX. századi nyugat-európai művek is kiállításra kerültek. 1963. január elsején a Kárpátaljai Képgaléria a Kárpátaljai Honismereti Múzeum része lett és új nevet kapott: Kárpátaljai Szépművészeti Múzeummá nevezték át. 1979-ben az egykori vármegyeháza épületébe költözött át a múzeum. 1990-ben csatolták a nevéhez Boksay József nevét, 2003 szeptemberétől pedig megjelent a jelenleg használatos neve: a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum.

Több mint 5 000 kiállítási tárgyat tekinthetnek meg a látogatói: festményeket, grafikákat, szobrokat, stb. A kiállítás jelenleg két részből áll: az első a XVI-XXI. századi ukrán művészet mutatja be, a második pedig a XVI-XX. századi külföldit. Az ukrán festők közül V. Tropinyin, O. Kiprenszkij, I. Siskin, O. Szavraszov, T. Sevcsenko, I. Ajvazovszkij, O. Murasko, I. Trus, Sz. Vaszilkivszkij művei láthatók. A múzeum büszkeségei azok a munkák, amelyek a kárpátaljai festőiskola alapítóinak ecsetei alól kerültek ki: láthatók itt festmények Boksaytól, Erdélyitől, Manajlótól, Kockától, Hljuktól, Soltésztól, Boreckijtól és Kassaitól. Ugyanakkor a múzeum helyet ad olyan munkáknak is, amelyeket a még most is alkotó művészek festettek. De megtalálhatóak itt Munkácsi Mihály, Révész Imre, Torma János, Molnár Pál, Mednyánszki László alkotásai is.

Külön részlegen láthatók a XVI-XX. századi osztrák, holland, német, francia és spanyol festők képei (Albani Francesco, Lambert Lombard stb.).

Külön teremben tekinthetők meg a XVII-XIX. századi nyugat-európai festők művei, közöttük különösen figyelemre méltók Rembrandt követőinek, az úgynevezett francia iskola mestereinek képei.

1963-ban külön termet nyitottak a legrégibb kárpátaljai ikonfestők alkotásai számára.

Az orosz festőket Vaszil Tropinyin, Oreszt Kiprenszkij, Konsztantin Trutovszkij, Vlagyimír Makovszkij, Alekszander Murasko, Alekszander Dejneka, Ivan Ajvazovszkij, Tatyana Jablonszkaja és mások festményei képviselik.

Forrás: https://www.karpatinfo.net.ua/szaknevsor/404-boksay-jozsef-karpataljai-megyei-szepmuveszeti-muzeum

https://findandfollow.com.ua/hu/zahid/selo-grebinky/zakarpatskyj-oblasnyj-hudozhnij-muzej-imeni-josypa-bokshaya