Bethlen-kastély

Beregszász legrégebbi épülete a római katolikus templom, mellyel szemben áll a korban utána következő épület, a Bethlen-kastély (de ismert a Rákóczi-kastély és a helyiek által használt Grófudvar elnevezés is).

Nevét építtetőjéről, Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről kapta, aki 1625-ben lett a Vérke-parti város birtokosa. Többször megfordult a városban, ahol 1629-ben emelt kastélyt magának.

A kastély 1686-ban a Thököly-felkelés során a római katolikus templommal együtt leégett. A kastély a XVII. század végén Rákóczi-család birtokába jutott. II. Rákóczi Ferenc újíttatta fel. A szabadságharc idején maga a Nagyságos Fejedelem többször is felkereste a várost. Ilyenkor mindig a kastélyban szállt meg.

A szabadságharc 1711-es leverése után a Rákóczi-birtokok - így a kastély is - a császárhű Schönborn-családra szálltak. Ők újították fel az épületet 1857-ben klasszicista stílusban. Ekkor építették déli homlokzatának közepe elé a hatoszlopos, timpanonos portikuszt (bejáratot). A földszintes, alápincézett, nyújtott téglalap alaprajzú épületet a déli oldal két végén egy-egy szimmetrikusan elhelyezkedő, rövid szárny tagolja, közöttük a már említett bejárattal. Az északi, egyszerű homlokzatot kis timpanonokkal zárt lizénák tagolják. A félig zárt trapéz alakú udvaron korábban gazdasági épületek álltak.

A II. világháborút követően a kastélyt államosították, s 1945-ben a Beregszászi 11. Számú Ipari Szakközépiskola kapta meg használatra.

Utolsó jelentős felújítása az 1980-as évek elején volt. Az azóta eltelt négy évtized alatt az épület állaga erős romlásnak indult.

2002-től az egykori kastélyban működik a Beregvidéki Múzeum.

A kastély falán emléktáblák tisztelegnek II. Rákóczi Ferenc, Bethlen Gábor és Mikes Kelemen előtt.