Beregvidéki Múzeum

Beregszász egyik legrégebbi épületében, az egykori Bethlen-kastélyban található a Beregvidéki Múzeum, mely Sepa János szervezésében 2002 óta várja a Kárpátalja és a Beregvidék története, kultúrája iránt érdeklődőket.

A közel 1000 kiállítási tárgyból álló, kronológiai sorrendet követő tárlat látványos bepillantást enged az ókori leletektől kezdve a földművelő életmódba, a kézműves mesterségek eszközeibe, a legújabb kor technikai vívmányaiba és a helyi művelődéstörténetbe. Olyan tárgyakkal találkozhatunk, mint az egykor ezen a vidéken élt ősember kőszerszámai, a római kor fazekas öntőformái, vagy a Rákóczi-szabadságharc ereklyéi. De akad itt a különböző - magyar, cseh, szovjet -impériumok idejéből utcanévtábla, sapkacímer, nem beszélve az öntött vaskályhákról, a korabeli rádiókról vagy a számítógépek egyes generációiról. Különleges gyűjteménnyel is rendelkezik a múzeum: az egykori primadonnáról, a beregszászi születésű Fedák Sáriról kiadott szinte valamennyi (mintegy 300) képeslap megtalálható Sepa Jánosnál. Emellett a múzeum folyosóján gazdag érem- és papírpénz-gyűjteményt tekinthető meg.

Maga Sepa János így vall a régi tárgyakhoz fűződő kapcsolatáról és a múzeumról: "Örököltem a nagymamámtól egy mozsarat, aztán a szomszédoktól szereztem be egy-két régi darabot. Idővel más régiséggyűjtőkkel is megismerkedtem. Régebben még sok régiséget rejtettek a padlások. [...] Mára az egész ház tele van a régi korok emlékeivel: bútorokkal, képekkel, nippekkel, egyéb használati- és dísztárgyakkal. [...] Amikor elvállaltam a múzeum vezetését, arra gondoltam, hogy a teremtéstől elindulva, az őskoron és a középkoron át haladva a jelenkorig mutatná be a kiállítás az egyes korszakok tárgyi és írásos emlékeit. Igen ám, de a régi múzeum anyagából csak 42 tárgy maradt fenn, és azokkal nem lehetett megnyitni egy kiállítást. Fogtam hát a saját tárgyaimat, s azokat is bevittem a múzeumba. Mivel még mindig keveselltem az összeszedett anyagot, tovább folytattam a gyűjtést. Megkértem a családtagokat, barátokat, ismerősöket, hogy ajándékozzák a múzeumnak régi tárgyaikat. Cserébe két nyelven feltüntettem az adományozó nevét. Emellett felvásároltam a régiségkereskedőktől a járásban összegyűjtött tárgyakat. Lassan kezdtek megtelni a vitrinek, s 2002. március 30-án megnyílt a Beregvidéki Múzeum a közönség előtt. Mára a kiállított tárgyak száma elérte az 1100-at. Mindegyik kedves a számomra. Mindhez fűződik egy történet. Ezáltal és a felújításuk által a tárgyak megtelnek lélekkel. Legyen az a neandervölgyi ember kőszerszáma, Firczák Iván-Krotonnak, a világ legerősebb emberének a sisakja, vagy egy képeslap Fedák Sáriról. Vagy az a 81 éves bicikli, amellyel most is járok. Szeretném, ha minél többen megismernénk múltunkat, történelmünket, kultúránkat a régi tárgyak által. Sokat elárul egy város kultúrájáról annak múzeuma, illetve a temetőben lévő emlékművek, sírok gondozása."