Beregi keresztszemes minták- Prófusz Marianna kárpátaljai népművész gyűjteményéből

Örömmel mutatjuk be a "Beregi keresztszemes minták - Prófusz Marianna kárpátaljai népművész gyűjteményéből" című kiadványt, amelyet a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület adott ki a kárpátaljai értékek és értékteremtők bemutatása céljából. Ez a csodálatos kiadvány mélyrehatóan és szívmelengetően mutatja be  Bereg vidékének különleges népművészeti hagyományait, különös tekintettel a hímzés  művészetére.

A Nagyberegen ma is élő hagyomány a beregi keresztszemes hímzés és szövés technikája, ami nem csupán egy egyszerű kézműves tevékenység, hanem a helyi kultúra és identitás meghatározó része. Az évszázadokon átívelő tudás és örökség folyamatosan átörökítődik, és ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik Antónik Katalin munkássága, aki múlt század 60-as éveiben Nagyberegen és vonzáskörzetében szövő- ás hímzőcsoportot alapított.   1979 óta a Nagyberegi Középiskolában szakoktatás keretében sajátíthatják ezt a művészetet az ott tanulók

Az 1992-ben létrehozott szőttes múzeum tovább gazdagítja a kiadvány anyagát, hiszen a régi idők alkotásain keresztül megismerhetjük elődeink mindennapi életét és az alkotók szorgos kezeinek munkáját. A múzeum különleges dokumentumokkal és tárgyakkal büszkélkedhet, és ennek köszönhetően maradtak meg napjainkban azok a darabok, amelyeket Prófusz Marianna kárpátaljai népművész gyűjtése során rögzített.

A könyvben megtalálhatók a legkülönfélébb motívumok, színek és formák, amelyek által a beregi hímzés hagyománya egyszerre őrzi a múltat és inspirálja a jelen generációit. Egyedi minták, amelyek mélyrehatóan kapcsolódnak a népi kultúrához és az itt élő emberek mindennapjaihoz.

Ez a kiadvány egy igazi kincsesbánya mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni Kárpátalja egyik legértékesebb népművészeti hagyományát. A "Beregi keresztszemes minták - Prófusz Marianna kárpátaljai népművész gyűjteményéből" szinte életre kelti a színes hímzéseket és szőtteseket, és számos fotóval segít jobban megérteni a hagyományok mögött meghúzódó értékeket és életérzést.

A Népfőiskola kárpátaljai értékeket népszerűsítő munkája során a Perl Creative csapatával dolgozik együtt.

A kiadvány elkészítését Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.