Baracktermesztés és barackfesztivál

Földrajzi fekvésének - a környező hegyek védelmének -, valamint különösen meleg éghajlatának köszönhetően Benében akár két héttel korábban megterem a gyümölcs és a zöldség Kárpátalja többi településéhez képest.

A helyiek az elmúlt évszázadok alatt tökéletesre fejlesztették a kertészkedés művészetét. A szőlőskertek és borgazdaságok működtetése mellett a beneiek ízletes szamócát, cseresznyét, barackot és almát termesztenek, melyeket többnyire a házuk előtt felállított standokon árulnak.

A gyümölcsfélék közül az egyik leginkább kedvelt Benében a barack.

A hagyomány szerint száz évvel ezelőtt került a községbe az első barackfa, melyet a beregszászi piacon vásárolt a helyi Holozsi László édesapja, majd elültette benei kertjében.

Azóta töretlen a baracktermesztés Benében. A helyiek több fajtát is kipróbáltak: Kijevi, Dixired, Napsugár, Redhaven, Aranycsillag.

Az első barackfesztivált 2016-ban rendezték meg Benével, melyet azóta évről-évre megismételnek június utolsó hétvégéjén. A program főszereplője a barack, mely megannyi formában előfordul a fesztiválon: barackkompót, baracklekvár, barackpálinka, barackízzel ízesített fánk és sütemény, barackevő verseny... Emellett egyéb szórakozási lehetőség - finom ételek és italok, gyermekjátékok, tánc, koncert - is várja a fesztiválra látogatókat.