Akli

Nagyszőlőstől 25 kilométerre, a román határ mellett fekszik Akli, más néven Öregakli települése, melynek neve az akol szóból származik.

1323-ban említik először az oklevelek, pedig a terület ősidők óta lakott. A határában levő Halom-domb a hagyomány szerint avar temetkezési hely.

A falu egykori birtokosai az Akly, a Perényi, a Gyulay és a Teleky családok voltak.

Református templom

A XV. században épült római katolikus templom 1540-ben került a reformátussá lett lakosok kezére. A 300 ülőhelyes, gótikus stílusú, egyhajós épület 1803-ban leégett, de a hívek visszaépítették. 1934-ben az addigi fazsindelyes fedést palára cserélték. 1977-ben pedig fa harangláb került a templom mellé. A torony nélküli templom támpilléres apszisa a nyolcszög három oldalával zárul, ablakai csúcsíves záródásúak, halhólyag mintázatú kőráccsal. A nyugati oldalon levő bejárata szamárhátíves, hornyolt kőkeretű. Hajója sík mennyezetű, melyet csúcsíves diadalív választ el a csillagboltozattal fedett apszistól. Az apszisból gótikus keretű ajtó nyílik az egykori sekrestyébe. Az ajtó mellett szentségtartó fülke található. A gyülekezet négy úrasztali edénye 1712-ből származik.